-----------------------------------
Tavi F.
10 Dec 2010 10:54


-----------------------------------
Ieri seara am testat o lentila (despre care mai vorbisem pe forum), in regimul ei normal de utilizare- obiectiv de luneta. Iata o imagine a set-up-ului provizoriu (fara montura, doar sprijinit):
http://img210.imageshack.us/img210/6552/improvizatielunetad38mm.jpg 

Pupila de intrare avea 38mm (limitata de diametrul interior al acelor inele foto intre care era prinsa lentila), iar eu, aflat la capatul inferior al tevii de 2m lungime, inarmat cu ocularul Plossl f25mm, studiam imaginea oferita de obiectivul lunetei aeriene. :D
La un grosisment de 81x am vizualizat niste imagini de buna calitate ale Lunii, Jupiterului (cu satelitii galileeni si principala banda noroasa vizibila acum) si surse de lumina terestre. Tot atunci am mai observat o stea ce se prezenta sub forma unei imagini de difractie in care discul central (Airy) era bine definit si foarte pregnant (tipic refractoarelor bune, neobstructionate central)&#8230; apropo de comparatiile aberante intre strehl-ul policromatic teoretic la refractoare si cel efectiv al reflectoarelor. In cazul simpletului meu, la deschiderea de 38mm si focala 2030mm, raportul strehl era 0.35

In alt topic, am mai citit un raport de observatie (practica) printr-un refractor asemanator in privinta valorii Strehl&#8230; efectuat de catre o persoana, cred eu, destul de exigenta si avizata in astfel de aprecieri calitative ale echipamentelor optico-astronomice. Impresiile scrise acolo sint pozitive.