-----------------------------------
Teo
11 Dec 2010 22:39

PROBLEMA MAJORA DE FOCUSARE. CE SE INTAMPLA ?
-----------------------------------
Seara buna !
In urma cu cateva ore am iesit  cu Dobsonul de 200 mm la observatii, dar  DEZASTRU !!!
NU reuseam sa focusez deloc Luna oricat m-as fi straduit. Invarteam de focuser dar degeaba. Tot in ceata se vedea.
Am dat vina pe colimare. Am verificat colimarea si era in regula.
Nu inteleg care este fenomenul ! 
NU reusesc sa vad nimic clar. Optica nu era aburita (am verificat).
Cand am mai iesit cu el prin vara se vedea cristal Luna si am observat chiar si Saturn la 200 X tot extrem de clar prin primavara.
De atunci nu am mai iesit cu acest telescop decat cu luneta.
Sa fie oare frigul de vina ? S-a contractat oglinda si s-a modificat astfel curbura ?
Sticla am inteles ca este Pyrex. Am asteptat un sfert de ora sau 20 minute in frig, doar o fi de la aclimatizare. Afara erau aproape 1-2 grade. 
Dupa 15-20 minute de nervi si asteptat in frig, am incercat din nou sa focusez Luna si Jupiter.
Din nou, dezamagire totala ! Nu reusesc sa focusez clar. Se vede destul de in ceata.

Imi puteti explica fenomenul ?  NU am stat suficient sa se aclimatizeze 15-20 minute ? Daca stau o ora , nu se contracta si mai tare de la frig oglinda si isi schimba curbura ?

Oare telescopul meu e bolnav ?   :cry: 

Are cineva dintre voi Dobson de 8 inch SkyWatcher, f 1200 mm ?
Asa patiti si voi pe frigul asta ? 
L-am scos doar de 3 ori la observatii de cand l-am luat si totul era perfect, iar acum , a patra oara ( prima data in iarna ), mi-a facut figura.
Vreau sa spun ca nu mai am chef de nimic....sunt pleostit de tot. :cry: 
Ma puteti sfatui voi ce e de facut ? Sa il folosesc doar vara ?
Cu multumiri !
Teo