-----------------------------------
Teo
14 Dec 2010 01:51


-----------------------------------
Decolimat nu este. Am folosit mult telescopul pe care la-am facut prin 2001. 
Acela are oglinda de 150 mm diametru  si e sticla chioara de geam, goasa de 10mm ( avea 12mm cand era blank ). De multe ori s-a decolimat si tot se vedea bine. L-am folosit si iarna si vara dar nu am patit asa ceva  cum patesc cu cel de 200 mm care e PYREX !!!
Sunt si eu trecut prin reglaje si verificari dar asta nu mi-o pot explica.
Singura cauza ramane, dupa parerea mea, frigul.
Telescopul il tin in sufragerie la 25 grade C. Il scot afara in 5 minute ( locuiesc la etajul 1 , deci il car usor pe scara , fara sa il decolimez ). 
De la 25 grade trece brusc la zero grade afara. Astept 5 minute si Luna se vede in ceata. Incerc sa focusez si in punctul de maxima claritate , se vede in ceata. Cu cat depasesc acest punct, ceata se accentueaza. Fie ca rotesc inainte sau inapoi de focuser. Parca oglinda ar avea o curbura ciudata.
Dupa 15 minute de asteptare in frig si  de dansat in jurul telescopului, indrept din nou spre Luna. Aceeasi poveste ! Iti vine sa dai cu el de pamant ! 
Totusi stiu ca nu e asa, deoarece atunci cad era cald afara se vedea extraordinar de clar !!!  :cry:

NU are nimeni de aici un Dobson Skywatcher de 8 inch , 1200 mm focala cu tub ? ( sa nu fie truss tube ). Sa imi spuneti si mie, dupa ce il tineti la caldura in casa si iesiti cu el in ger , tot asa face dupa 5-15 minute ?