-----------------------------------
Alex Gaina
21 Dec 2010 19:16

ECLIPSA DE LUNA din 21 DECEMBRIE
-----------------------------------
Intr-adevar, cum scrie admin, nu poți sa vezi o eclipsă după ce apune Luna. Anuarul Astronomic 2010 scrie că eclipsa este vizibilă în România, începând cu orele LT7:29 (UT 5:29) &#1089;a eclipsă penumbrală la capitolul "Eclipse", în timp ce la capitolul "Luna" ne furnizează informația, că Luna a apus deja la această oră. 
Or, o eclipsă prin penumbră se poate observa, lucru pe care l-am făcut cel puțin odată, dacă nu de câteva ori în cazul unor eclipse totale ca fază inițială și finală a eclipsei. Faza penumbrală se caracterizează prin "oranjadă", adică schimbrarea culorii în oranj, față de culoarea inițială. Așa am văzut eu o eclipsă prin penumbră

http://www.astronomy.ro/forum/album_pic.php?pic_id=162
la data de 2 octombrie 2005. Fotografia nu este cea mai reușită, dar momentul schimbării culorii l-am observat vizual la începutul fazei de penumbră.

În tot cazul, păcat, că Anuarul Astonomic ne induce în eroare. Căci
1) Înainte de eclipsă i-am sunat D-lui Stefan Tiron, ceea ce m-a costat vre-o 25 de bani, probabil.
2) Totuși am urcat iarăși pe acoperiș la orele 7:35 și 8:35, stricându-mi somnul de dimineață. Și iată ce am observat:
Cerul era acoperit mai ales la Răsărit de asupra orizontului (cam la vre-o 2-3 grade), în Vest până la înălțimi mai mari : 30-60 grade. Vântul era vestic nu prea intens, astfel, că într-o oră ași fi putut să observ Luna printre noriii aidoma penelor de pernă din Vest. Nimic, însă! Doar Luceafărul se putea vedea clar spre Sud-Vest de punctul Răsăritului la vre-o 40 de grade. 

Foarte grosier Soarele a răsărit la 7:50 printre Nori prezentând un spectacol de lumină de excepție, nu ca...

Între timp Cerul s-a limpezit spre Vest și Nord, tocmai unde Luna nu putea fi. 

Păcat, că Anuarul Astronomic Român dă greș!

 Felicitări lui Fred Espenac!