-----------------------------------
HoO_Germany
06 Sep 2006 20:18


-----------------------------------
..unde e o mare graba, se face efort degeaba....
nu stiu daca exista asa un proveb in romania, dar asa imi pare asta ce faci tu.
500 Euro pentru un telescop 250/1200  used?? Nou parca ar mai fii bine pretul. Daca ai posibilitate, sa-ti dea macar niste poze in ce conditie este telescopul. Orb nu as cumpara asa de repede, ca nu cred ca vanzatorul are asa de multi clienti care "se bat" pe acest telescop. Asa ca fii atent  :)
 
 Ai dreptate ...Pai nu prea are clienti , singurul avantaj este ca sta la 20  km si as putea sa merg sa-l vad ...de asta am intrebat cam la ce ar trebui sa ma uit sa nu fie ceva stricat ...El spune ca tubul are cam 1 an ...acu pana nu-l vad nu stiu ce sa cred .
 Unul nou ar costa in jur de 750 euri 
 Cam cat ar fi pretul corect daca este totul ok ? 

 Pana la urma imi cer scuze ca vin cu topicuri de felul acesta ...dar nu aveam unde sa intreb si mai ales ....repede .

Asa se aude mai bine  :wink:  :) . Daca ai posibilitatea a merge acolo sa-l vezi, dut-te. 
Cum ai putea vede tu, daca este neinordine? Asta este depinde de cat te cunosti tu la telescoape. Un incepator vede un telescop mare si crede ca totul este ok, chiar daca asa un telescop nu ar fii. Sa zicem ca acest telescop arata stele non punctuale, ce ai zice tu? Ai stii daca vine acest efect de la oglinda secundara, sau de la oglinda prmara, sau de la ocular, sau ca nu este colimat telescopul?
Asa ca nu este usor sa-ti spun eu daca tu ai putea vedea ceva.
Dar in cazul daca mergi acolo, stai cel putin daca este cerul deschis si uitate la stele. Daca ai un ocular Plossl, atunci poti da cam direct concluzia daca stelele in afara de mijlocul campului de imagine, care se vad la margine cam lungite, vin din cauza tipului de ocular la un sistem de f/6. 
Daca mai vezi cu un ocular Plossl si stele lungite in mijlocul campului de vedere al ocularului, atunci du-te acasa, si lasa-i telescopul acolo, sau daca ai posibilitate sa-l justezi INAINTE de a face asa un test, justeaza-l.

Ce ai putea vedea este, daca focusser-ul este bine montat si nu se clatina.Mai departe ai putea vede daca Spider (acolo unde sta oglinda secundara) este indoit sau cumva neinordine. 
Mai departe ai putea vede, daca undeva s-a spart cumva la marigne ceva din oglinda. Astea sant indicatii cre ar putea zice ceva de starea telescopuloui, dar nu zice inca nimic despre calitatea oglinzii. 
Asta ai putea vede putin, daca te uiti la o stea si o defocusezi cu un ocular cu putere mare, si extrafocal si intrafocal, unde ti se arata un airiy disc cu mai multe cercuri concentrice. Amandouo directii, intra si extra-focal trebue sa-ti arate cam aceeas imagine al stelei, asta se vece concentric si rotund numai, daca sistemul este bine colimat. 
Daca ti-se arata un oval, inseamna ca undeva apasa ceva pe oglinda. Daca acest oval schimba directia cind intrii de la intrafocal pe extrafocal sau vice, terbue sa cauti defectul...

Nu vreau sa-ti fac frica, ca nu este totul asa grav cum se citeste, dar sa cumperi un telescop, trebue macar sa ai ceva stiinte despre sistem.

Relativ la pret nu pot sa-mi dau impresia, ca eu nu cunost preturile romanesti, si ce sa zic? 

Relativ la tema este ok, din cauza asta suntem un Forum unde putem vorbii de asa teme  :) , mie nu trebue sa ceri scuze.