-----------------------------------
Dan Stanciu
23 Dec 2010 23:12


-----------------------------------
Demonstratia d-lui Cava&#537;i privind viteza de scapare relativista este clara. Este posibil ca rezultatele indirecte despre efectele prezentei gaurilor negre sa fie o interpretare eronata a manifestarii lor in interactie-poate- cu energia sau materia intunecata despre care se tot vorbeste in prezent. Vreau sa profit de pregatirea d-lui cercetator punand o intrebare: ce este timpul?
Eu am impresia ca ceea ce consideram timp este de fapt doar miscare, timpul fiind un mod de simplificare a comunicarii. S-ar putea de exemplu ca paradoxul gemenilor sa fie o incetinire a miscarii moleculelor celui ce se deplaseaza cu c, incetinire datorata cresterii inertiei. Tot asa si aberatia luminii aplicata in corectiile de timp in sistemele GPS etc. Eu nu cred ca exista timp, doar miscare, iar timpul este doar o masura a miscarii. De exemplu ar trebui sa spunem "ne vedem cand centrul discului solar mijlociu are ascensia de... si declinatia de...", dar folosim notiunea de timp pentru a simplifica exprimarea spunand ca "ne vedem la (ora)"- si gata! Dar ora se refera la miscarea indicatorilor orar si minutar care si ei se deplaseaza... Deci cum ati explica timpul?
Multumesc,
         Cu stima,
                 Dan