-----------------------------------
Constantin-Mihai Stefan
24 Dec 2010 22:49


-----------------------------------
Consider ca viteza luminii, desi in teorie este cea mai mare viteza, si o viteza absoluta pentru corpurile fara masa, este de fapt, doar o viteza a unui corp. Adica: asa cum stim noi dinamica si mecanica, si stim ce inseamna deplasarea unui corp cu o anumita viteza, la fel se intampla si cu o particula/un corp care se deplaseaza cu viteza luminii. Am observat ca marea majoritate a persoanelor care afla cate ceva despre viteza de deplasare a luminii si cateva experimente cu lanterne, ajung apoi la concluzia, sau mai bine spus parerea, ca viteza luminii este absoluta.

 Insa aici intervin multe intrebari si necunoscute. Legile mecanicii au fost atat de exacte si atat de timpurii in istoria omenirii, deoarece puteau fi observate si verificate. Insa acum in fizica relativista, majoritatea intrebarilor noastre sunt doar supozitii. Si sunt de parere ca si cei care au studiat intens fizica relativista, chiar si toata viata lor au uitat un lucru: noi nu putem sa facem observatii pentru o particula/un corp care se deplaseaza cu viteza luminii. Nu stim. Nu putem. Dar poate alte vietati o pot face.

 Eu vad viteza de deplasare a luminii, aceasta viteza absoluta, cu totul altfel. Eu intotdeauna m-am intrebat ce se intampla cand ajungi in "gaura neagra"? Adica, ok, am inteles, intru. Dar la un moment dat, indiferent cat ar dura, trebuie sa ies. Unde ies? Cu ce viteza ies? Probabil veti spune: "Pai, din orice pozitie te-ai uita la gaura neagra, vezi doar intrarea." Pai, asta vad eu si tu, ca Homo Sapiens Sapiens. Dar poate un caine poate sa vada. Sau o alta fiinta.

 Acum, eu indraznesc sa contrazic pe cei care afirma ca un corp cu o anumita masa, nu poate atinge viteza luminii. Orice particula are masa. Chiar si quark-ul. Intr-adevar, viteza lui este atat de mica...si masa unui foton este la fel. Ataaat de mica. Si totusi, circula cu o viteza atat de mare. Pai atunci problema atingerii luminii se rezuma la a reproduce pentru un corp de o masa sesizabila, aceleasi conditii de mediu ca in cazul particulei care se deplaseaza cu viteza luminii. Mie mi se pare mult mai simplu asa. Si mai repede realizabil.

 Sper sa ma fi facut inteles :-)

 Craciun Fericit!