-----------------------------------
stelaru
06 Sep 2006 20:53


-----------------------------------
Pe dslr, trage RAW (NEF) daca e vorba de putin imagini in stack. Asa poti prelucra ulterior fara sa pierzi.

Daca tregi jpg, si prelucrezi prea mult, la fiecare compresie te vei trezi cu scapari de informatie.

Factorul de crop e f. important. Dar e cazul sa-ti bati capuil cu el numai daca ai un dslr. La compacte e alta treaba.

Daca tragi afocal, obiectivul e... cu multe de discutat...

Dar sa nu uitam ca un obiectiv cu focala fixa (prim lens) costa multe sute de euro cu exceptia lui 50/1.8 care e doar vreo 150 EUR- a nu se confunda cu 50/1.4 care costa triplu!!!!!).

Daca vrei sa incerci foto afocal cu dslr, cred ca vei folosi ce ai in.. trusa. Practic, orice fotograf are un 50/1.8 sau macar un ob de kit (zoom la captul wide) pe care este de presupus ca-l va folosi.

Nu merita in nici un caz banii sa cumperi un fix (fie el si 50/1.8) doar de dragul fotografiei astrale afocale.

Ori te ocupi serios de asta si atunci nu ai traba cu obiectivul, ori faci afocal -de distractie -si atunci tragi cu ce ai in geanta.

Cum imi vine benoklu, o sa trag si eu Luna (de pe trepied, afocal -cred ca lipsec ob cu banda izolatoare de ocular...  :wink:  :lol: - ca la NASA... :wink:  :lol: ).