-----------------------------------
zoth
26 Dec 2010 19:09


-----------------------------------
Subiectul apolarului a fost mult discutat pe forumurile de afara unde o parte din vorbitori au pus aceleasi probleme pe care le-ai amintit si tu mai sus.
Problema centrajului este intradevar reala dar este mai mult o "sperietoare" dupa parerea mea, fiind o chestie rezolvabila pana in final.
Am trecut prin experienta unui instrument echipat cu element corector de subapertura pentru care am avut initial mari emotii in ce priveste centrajul si cu toate astea pana in final am rezolvat problema chiar cu putine grade de libertate accesibile.
Problema raportului Strehl este si ea discutabila, depinde mai mult cum este privit acest instrument.
Daca cineva ar spune ca e un instrument de mare clasa, atunci DA, ar conta, dar cel putin eu il vad ca pe un instrument "bunicel si accesibil" care cu cateva sticle optice obisnuite scoate un rezultat bun, nu formidabil.
Pe mine unul ma uimeste altceva, anume faptul ca un producator de instrumente a avut curajul (sau tupeul) sa puna in practica o astfel de idee.
Mai mult, se pare ca TAL telescopes insista pe aceeasi idee gandindu-se si la instrumentul de 150mm.