-----------------------------------
cmatei
06 Ian 2011 16:51


-----------------------------------
Pare ca nu e focusata bine.

Hm, poate-s eu prea putin pretentios sau nu stiu la ce sa ma astept, dar n-as zice ca nu e bine focalizata. E crop 1:1 dintr-un cadru in care soarele e 0.35 pe verticala, si nu i-am facut nici unsharp mask; imaginea e destul de bruta, pentru exemplificare doar. Am focalizat printr-un angle finder 2x.

In ceea ce priveste praful de pe senzor as zice:
- cureti senzorul
- sau daca nu ai curaj, in softul de editare sa ii dai "heal" sau "clone" ca sa stergi punctele


Nu prea sunt puncte, sunt ditamai scamele la F/6-7 (nu-s vizibile in cadrul asta). Senzorul il curat destul de des, dar fiind camera pentru astro e si expus la fel de des...

Ce filtru solar ai? Vezi ca cel foto permite timpi mai mici decat cel vizual (de cca 10 ori din cate inteleg din specificatii). Un timp mai mic inseamna influenta mai mica a turbulentelor, poti folosi un iso mai mic. Mai e problema si montura, cat de solida e, daca folosesti MLU la declansare sau declansare cu fir/remote.

Filtrul e baader astrosolar, nu stiam sa fie mai multe variante. Timpul de expunere a fost 1/500 la iso 100, MLU si declansator remote. Trepiedul e destul de solid, pozele de zi prin aceeasi luneta nu au fost miscate. Ar fi o idee sa incerc cu iso mai mare si timp mai mic, mai ales cand o sa am si un barlow.

Vezi la registax sa nu se incurce in praful de pe senzor si de aia nu merge cum trebuie. Incearca un "clone" inainte si dai apoi registax.

E cam exclus sa le scot cu clone, cea mai dificila scama era cam 1/5 din diametrul discului solar. Nu vreau nici sa inventez pixeli :) Oricum, nu asta era problema registax-ului, ci cred ca shift-ul destul de mare intre imagini.

Multam de sugestii.