-----------------------------------
Laurentiu
09 Ian 2011 21:00


-----------------------------------
@neox: am spus mai sus - 100 cm strans. L-am testat cu newtonianul de 200/1200 mm si intradevar e incomod pentru vizual, chiar si cu picioarele complet stranse. 

Pe de alta parte, newtonianul a redevenit, intre timp dobsonian ;-)

Rigidizarea e obtinuta infigand picioarele in pamant. Am mai confectionat si un fel de piedica cu trei brate, dintr-o chinga solida prinsa la mijoc intr-o piesa de aluminiu. Aceasta nu are atat rol in cresterea rigiditatii ci mai mult de a impiedica picioarele sa se deschida prea mult si sa ma trezesc cu montura trantita la sol.

Odata ce e infipt in pamant, vibratii nu mai exista (cel putin eu nu am sesizat).

Vopseaua de pe piesele care se baga in pamant se va duce cu siguranta. Dar asta e soarta lor   :lol:  

Trepiedul acesta e conceput mai mult pentru astrofoto si  de fapt nu intentionez sa il folosesc prea des cu tubul de 200 mm (decat, poate, la vreo eclipsa de luna sau soare), pentru ca nu am montura capabila sa duca un astfel de instrument. Dar pentru mini-astrograful de 110/450 mm plus luneta de ghidaj este foarte ok (incarcarea este de aprox 6 kg).

@theogon: multumesc de apreciere si pentru informatie  :D