-----------------------------------
zoth
10 Ian 2011 18:03


-----------------------------------
Hopa ... creste concurenta   :shock: 
Eu unul ma bucur   :D 

Nu stiu daca ma pricep sa descarc ultimul fisier asa cum ai zis dar pana atunci pot comenta putin  pe cele doua grafice.
Se vede clar ca e o optimizare bruta facuta de masina:
In primul rand esti in focus monocromatic.
La acromate ajuta sa faci focus policromatic pentru a vedea simetria de dezvoltare a comei si astigmatismului fata de planul focal real.
Pentru asta folosesti comenzile: evaluate/autofocus/minimum on-axis spot size(policromatic)
In al doilea rand se vede ca nu ai balansat astigmatismul, planul focal real nu e drept ci curb asa ca trebuie sa actionezi in consecinta.
In al treilea rand obiectivul este subcorectat pe sfericitate, incearca sa te joci manual cu R2 si R3 asa cum am scris in topicul despre corectia aberatiei de sfericitate la acromate.
Se mai vede si o subcorectie pe culoare datorata in mare parte sfericitatii (albastru mai apropiat de verde decat rosu).
Aceasta subcorectie eu am numit-o raspuns cald (vezi acelasi topic amintit mai sus).
Si mai e ceva, pe diagrama spoturilor se vede o usoara dezvoltare a comei.
Asta inseamna ca nu ai ales bine R1 sau ca ai dat-o drept variabila la optimizare.
Spre deosebire de zemax, oslo intra in balarii daca dai variabila pentru R1 la optimizarea unui dublet acromat.
In consecinta e bine sa calculezi tu valoarea R1 pentru sticlele si focala date si la optimizare sa o lasi ca parametru fix.

Spor!