-----------------------------------
Tranan
11 Ian 2011 02:40

Review binoclu Swarovski Swarovision 10x42
-----------------------------------
Topic desprins din .
Moderator MariusP

Personal, desi am detinut si detin o gramada de binocluri de tot felul de magnificatii, sunt adeptul binoclurilor cu magnificatie de 8x42 sau 10x42, cu adaugarea faptului ca optica trebuie sa fie de cat mai buna calitate. Nu imi plac binoclurile grele, intrucat cu cat sunt mai grele cu atat mai putin le folosesc dar nici cele care nu sunt suficient de luminoase. 

Dupa ce am detinut atat Zeiss Victory 8x42 si 10x42 cat si Swarovski EL 8.5x42 si 10x42 am fost ispitit sa le schimb in favoarea unui Leica Ultravid HD 8x42. Binoclul mi-a placut mult datorita faptului ca era mai compact decat celelalte cu o optica aproape similara. Cu toate acestea, eu imi petrec destul de mult timp la malul marii sau pe malul lacurilor unde observ pasari la distante destul de mari, fapt pt. care o magnificatie de 10x m-ar fi avantajat mai mult, in special cand nu am luneta cu mine. Atunci si-a facut aparitia noul model de Swarovision si mi-am luat direct varianta de 10x42.

Desi am fost foarte multumit si cu binoclurile enumerate mai sus, abia cand am pus mana pe Swarovision am avut senzatia fiului risipitor care in sfarsit a ajuns acasa.
E un binoclu cu un exterior foarte placut. Cauciucat foarte select, e foarte placut sa-l tii in mana, si constructia cu doua tuburi separate, avantajeaza cand e vorba sa tii binoclul cu o singura mana.
Recent, am avut posibilitatea sa il testez din belsug in privinta asta cand am fost plecat intr-o expeditie ornitologica in arhipelagul Lofoten si Västr&aring;len, unde multe din observatii le-am facut din barci pescaresti. Magnificatia fiind de 10x, imaginea imi juca de mama focului (nu pot nici astazi sa imi dau seama de ce nu am luat un binoclu de 7x de rezerva cu mine), dar avand posibilitatea sa tin binoclul usor cu o mana, am putut sa aplanez putin miscarea mainii, sustinandu-ma cu o mana de balustrada barcii, iar cu celalalta incercand sa controlez mai bine binoclul.

Are capace prinse de bincoclu si atasate la curea (cele pt. oculari). Acestea din urma sunt dintr-un plastic destul de dur dar de calitate buna si e foarte usor sa le atasezi pe oculari. Cureaua e atasata pe marginea binoclului si se regleaza foarte usor cu ajutorul unei rotite. E confectionata din neopren si atenueaza putin din greutatea binoclului.
Acestea sunt aspectel legate de exterior, dar interiorul este cel care ne intereseaza.

Cea mai mare imbunatatire la modelul nou a fost faptul ca lentilele ocularului sunt mult mai mari in comparatie cu modelul vechi de EL cat si cele de la Zeiss Victory si Leica Ultravid. Exemplul poate fi observat mai jos.

Ocularii mai mari, in cazul acesta, desi nu au nimic de a face cu luminozitatea,  usureaza mult utilizarea binoclului de catre persoane cu ochelari. Lentilele mai plate fac ca imaginea sa fie mult mai clara pana la marginea lentilei si asta e marea diferenta fata de Zeiss Victory, care e concurentul principal al Swarovisionului si motivul care m-a facut sa aleg Swarovskiul. Ma deranjeaza tot timpul cand vad ca imaginea nu isi pastreaza claritatea la marginea lentilei si problema asta a rezolvat-o Swarovski foarte bine, scotand un tip de lentile care elimina foarte efectiv problema asta.
Asta insa a avut un pret. Singurul dezavantaj cu acest binoclu este efectul de "rolling globe", cu alte cuvinte senzatia ca imaginea se roteste in momentul in care fac o observatie cu binoclul in miscare. E insa un efect care dispare dupa cateva clipe de folosit binoclul intrucat ochiul se adapteaza la el si nu e de loc o problema foarte mare. Pt. a putea scoate lentile atat de plate si imbunatatii claritatea atat de eficient, efectul de roling globe a fost inevitabil

Contrastele sunt foarte clare, imaginea foarte odihnitoare. Aberatiile cromatice sunt practic inexistente redand coloritul intr-un mod extrem de real. 
Focalizarea merge foarte repede la aproape la departe si de multe ori nici macar nu trebuie ajustata atata timp cat distantele dintre obiectele privite nu sunt prea mari.
Dioptriile se regleaza central, iar dupa reglarea lor se impinge roata de focalizare in jos, blocand dioptriile in pozitia aleasa ca sa nu se deregleze din greseala.
Daca Zeissul are o optica ca de gheata, catre albastru, Swarovskiul are o imagine mai "moale" mai catre galben. In zile cu soare puternic, pe mare sau cand e zapada si soare, dupa parerea mea, Swarovski e o alternativa mai placuta. Asta e insa o chestie de gust intrucat optica Zeissului este uneori mai apreciata de alti utilizatori, fapt pt. care nu ar strica ca inainte de a hotara ce fel de binoclu sa alegi, daca se poate sa poti testa ambele variante. 

In concluzie, comparat cu toate celelalte binocluri de pe piata, nu are adversar la ora actuala. Daca ar fi sa ii dau o nota pana la 10, i-as da 9.5. Daca nu ar fi fost efectul de rolling globe i-as fi dat 10. 

E un binoclu foarte bine gandit care face viata oricarui utilizator mult mai confortabila.