-----------------------------------
Erwin
11 Ian 2011 18:42


-----------------------------------
Nu este indicat să blochezi montura deoarece din cauza rotației Pământului trebuie să ajustezi mereu poziția telescopului, să faci urmărirea obiectului în mișcarea lui aparentă pe cer. Monturile ecuatoriale motorizate permit urmărirea automată dar nu se încadrează în bugetul tău. Fii liniștit, montura Dobson este ideală pentru începători și pentru realiniere ai la dispoziție luneta căutătoare. În privința ocularelor, rezultate bune la DSO poți obține cu ocularul Super 25mm care este un fel de kelner inversat, nu are un câmp prea mare dar are puțină sticlă și pierderea de lumină nu este mare. Un ocular Plossl va avea câmp mai bun și ceva mai puține aberații cromatice. Există însă o mare diversitate de oculare într-o gamă mai largă de prețuri față de ce îți permiți acum ca începător, eu am investit în oculare mai scumpe în ideea că le voi folosi multă vreme de-acum încolo. Baader Hyperion de 24mm este bun pentru DSO la instrumente cu focală lungă, la cele scurte am observat un pic de coma pe margini. Pentru planete și Lună ar fi recomandat un orthoscopic de 10mm și un barlow de bună calitate.