-----------------------------------
Teo
22 Ian 2011 15:40


-----------------------------------
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Tocmai asta este problema, ca eu imi doresc un refractor mare ( 120mm sau 150 mm, f/d cel putin 8 sau mai lung) cu care sa fac observatii de calitate la planete.
Daca aceasta luneta pierde repede la capitolul " planete " atunci e clar ca nu isi atinge scopul pentru care vreau sa o cumpar.
Eu doresc o luneta cat de cat buna, care sa ma tina multi ani si sa nu mai am problemele intalnite la reflector ( realuminizare, colimare etc. ), eventual sa o pot lua cu mine in excursii.
Scopul principal este observatia planetara. Pentru scopuri "mixe" ( deep-sky si planete ) voi folosi dobsonianul de 8 inch.

Sa inteleg ca singura sansa ar fi sa strang bani pentru o luneta ED / Apocromat de 120 si asta m-ar ajuta mult la observatiile planetare plus ca as putea sa o iau cu mine cand plec pe la tara sau la munte.

Este foarte greu financiar....la 70 milioane cat costa un ED de 120 mm...dar bine ca m-am lamurit.
In timp sper sa adun banii necesari. 
Pacat ca, chinezii astia nu fac si ei lunete acromate cu un f/d mai mare de 8. Sa fi fost un f/d = 12 -14 eu zic ca la un diametru de 120 mm ar fi fost o luneta buna.
Am auzit despre lunetele " TAL " ( rusesti ) ca ar fi bune. Ce parere aveti despre o luneta marca TAL ? Din pacate, astfel de lunete nu prea am vazut sa ajunga la furnizorii din Romania...