-----------------------------------
Teo
23 Ian 2011 02:33


-----------------------------------
Salut Xavier! 
Am avut si eu un telescop homemade cu o oglinda de 200 mm, si raportul f/d aproape 4. ( ma rog...cam 3.8 ).
Oglinda nu era parabolizata . Era deci sferica. Facand niste teste terestre cu ea, la raportul asta f/d = 4 se vedea putin cam neclar. Cand am pus-o pe Luna, a fost dezastru. Nu puteam focusa. Oricat m-as fi staduit tot se vedea in ceata. Banuiesc, ca daca oglinda ta nu este  parabolizata , si are un raport F/d = 5, ar trebui sa nu se vada prea bine. Pana la urma testele finale le faci direct pe cer. 
Eu zic ca ar trebui intr-o prima faza sa incepi terestru, apoi pe Luna.
Nu te-am auzit spunand nimic de un ocular de 10 mm. Eu ti-as recomanda in primul rand unul de 10 mm (super Ploss ) cu care eu de exemplu lucrez cel mai des la Luna si planete. 
Cu un ocular de 10 mm focala, de buna calitate vei mari la 75 X . Daca oglinda nu are o calitate foarte buna sau nu e parabolizata, vei putea merge pe puteri mai mici, de ex. pana in 75 X.
Nu te grabi sa dai banii pe oculare de putere mare ( focale mici ) sau barlow, pana nu vezi cum se comporta oglinda ta la puteri mici si medii. Ia-ti un ocular bun de 10 mm focala ( Super Plossl ), fa niste teste terestre si apoi pe Luna si daca totul e clar si ok, atunci poti investi si in oculare de focala mai mica (eventual barlow) cu care te vei putea duce la grosismente mai mari.