-----------------------------------
horatius
23 Ian 2011 16:18


-----------------------------------
Scopos ED66 este aproape perfect. Aberatia cromatica este invizibila vizual. Mecanica este buna. Focalizatorul are cursa fina, cu reductie, mai fina decat am vazut la modelele Equinox sau noname asemanatoare (si am vazut destul de multe in ultimii 2 ani). Fiecare refractor este verificat, colimat, optimizat mecanic la Baader in Germania, astfel ca oricine cumpara un Scopos va primi un instrument perfect mecanic.

Refractorul functioneaza bine cu o prisma diagonala, mai bine decat cu o oglinda diagonala. Prisma T2 amici Zeiss este cea mai buna, alte descrieri nu are nevoie. Fiind Amici produce imagini corect orientate, util pentru observatii terestre mai mult, intrucat in spatiu nu sunt directii.

In privinta ocularului, nu cred ca are cineva in Romania un asemenea ocular si nici eu nu pot sa iti spun cum functioneaza in acest refractor din acelasi motiv. Din ce am citit ar fi aproape la fel de bun ca Ethos de la Televue. Dar daca vrei sa fii linistit si sa nu faci compromisuri, ia un Televue, Nagler, Ethos, orice. Sunt si oculare mai bune ca Naglerele sau Ethosurile, daca nu tii neaparat la camp vizual mare, si aici ma refer la ortoscopicele Baader, Zeiss, Pentax XW. Refractorul Scopos nu e asa pretentios la oculare, asa ca poti utiliza in el si oculare mai simplute. Chiar si ocularele Hyperion functioneaza bine in Scopos.

Montura: Scopos merge pe orice montura aproape. Depinde de ce vrei: manuala, automata cu goto, ecuatoriala, altazimutala, usoara, grea. Eu ti-as sugera una automata cu goto altazimutala, de exemplu: NexStar GT, NexStar 4/5. Daca vrei astrotofo, un CG5-GT, desi e cam mare pentru Scopos, dar e sigura si stabila, predictibila si are o istorie de peste 10 ani in functiune, asa ca poti afla totul despre ea pe internet.