-----------------------------------
zoth
24 Ian 2011 10:23


-----------------------------------
Pentru a-i pastra cat mai mult din farmecul ei de luneta ultra portabila eu as recomanda sa o folosesti impreuna cu accesorii (diagonala si oculare) pe standardul de 1,25" si pusa pe o montura simpla si usoara (azimutala daca nu faci foto).
Poti folosi asadar o oglinda diagonala pe 1,25" de preferat dielectrica pentru ca este construita in corp metalic si este bine aliniata iar ca oculare poti folosi pentru camp larg Panopticele de 19 si 24mm si oculare Radian pentru grosismente mai mari.
Daca te impaci bine cu reliefuri oculare mai mici poti folosi si oculare Plossl sau Ortoscopice.
Merge la fel de bine sa folosesti si prisma Baader insa iti mai trebuie pentru ea un "nas adaptor" de la 1,25" la T2 pentru conjugarea cu luneta si inca un adaptor de la T2 la 1,25" pentru oculare.
Daca tii mortis sa folosesti oculare pe 2" trebuie sa desfiletezi adaptorul de pe luneta si in locul lui sa infiletezi o diagonala de SC pe 2".
La fel, oculare pe 2" se mai pot folosi si impreuna cu prisma Baader punand un adaptor la iesirea ei de la T2 la 2".
De vazut luneta vede foarte frumos, poti merge cu ea in plaja de grosismente de la 10x pana la 200x (pentru tinte luminoase).
Eu am urcat doar pana la 133x din lipsa de oculare cu focala mai mica.
Te poti delecta printre altele cu diviziunea Cassini, rezolvarea epsilon Lyrae, detalii frumoase pe luna, Jupiter si alte frumuseti de pe cer...
Daca merita luata?
Pentru mine s-a dovedit ca da, nu pare a fi un instrument redundant, indiferent de cate mai am nu o simt ca ar fi in plus   :)