-----------------------------------
Sorin Sfartz
28 Ian 2011 01:16


-----------------------------------
Ok. Iata si improvizatia. Mi-a rapit vreo 3 ore toata (man)"opera".
Desigur ca am incercat asa ceva nu ca sa testez principiul, care imi era clar ca este corect, ci mai mult ca sa vad cat de grave pot fi jocurile si descentrarile.
Doresc sa va zic ca functioneaza neasteptat de bine.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Aparat%20Foucault/surubmicrometric2.jpg

Am fixat toata creatura pe o bucata de parchet (o mostra). Piesele folosite sunt rudimentare: 
-2 suruburi cu piulitele si saibele aferente - M10 si M8;
-o bucata de teava;
-o bucata de cornier;
-o bucata de lemn de fag;
-cateva holsuruburi.

Piulitele le-am lipit pur si simplu cu adeziv epoxidic pe capetele tevii. 

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Aparat%20Foucault/surubmicrometric1.jpg

Centrarea piulitelor pe axul tevii am facut-o printr-o metoda rudimentara care nu este foarte buna, insa pentru o improvizatie e suficienta.
Surubului "impingator" din stanga i-am facut un canal de ghidaj cu un polidisc. 

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Aparat%20Foucault/surubmicrometric3.jpg

Canalul nu e foarte drept, dar nici nu introduce cine stie ce erori daca se rasuceste cateva grade. Partea de ghidare a tijei am facut-o prin gaurirea bucatii de lemn cu o freza de 10mm. Am folosit o bormasina si un dispozitiv improvizat pentru a da gaura perpendicular pe lemn. "Boltul" de ghidaj e tot un holsurub infiletat in lemn pana cand varful lui intra in canalul tijei.
Atat piesa din lemn, cat si cornierul sunt fixate deocamdata intr-un singur holsurub; prin rotirea usoara a lor le-am aliniat rezonabil de bine.

Dispozitivul functioneaza remarcabil de bine. Chiar am si masurat avansul. Asa cum rezulta si teoretic (pas M10=1,75 - pas M8=1,5 = 0,25 mm) la 4 ture = 1 mm, 8 ture = 2 mm, ... La 14 ture = 3,5 mm. Am masurat cu sublerul cursele si nu am gasit erori semnificative care sa se acumuleze - ceea ce inseamna ca filetele suruburilor nu sunt chiar rele.


Cursa totala e mica - vreo 4,5 mm. Asta inseamna ca pentru curse mai mari e nevoie de teava lunga si filete la fel. Dispozitivul e lung. Solutia mentionata de Octavian Stanescu este evident mai compacta.

Jocurile. 
Jocul longitudinal este mic. Asa cum am presupus, daca tin presata tija impingatoare catre inapoi, acest joc nu deranjeaza. 

Jocul din ghidaj, e mic. Am impins surubul de ghidaj pana cand a atins aproape ambele laturi ale canalului si astfel jocul e aproape complet scos.

Singura problema suparatoare e datorata lipirii excentrice a piulitelor pe teava. La rotirea tevii apare o mica miscare de balans a varfului tijei - neobservabila la varf, insa perceptibila la capatul dinspre teava a tijei, unde este amplificata. 
Cat m-am jucat pana acum cu improvizatia asta am putut sa deduc ca daca piulitele sunt centrate bine pe teava, dispozitivul are sanse sa mearga foarte bine. Probabil ca cel mai bine este ca piulitele sa fie strunjite pe diametrul interior al tevii.