-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Ian 2011 02:28


-----------------------------------
Luneta mea Galilei de mai sus are o surata,o luneta Kepler de 9x.Ambele lunete sunt diafragmate la 30mm.Am  aceste diafragme la indemana dar saptamana viitoare voi face altele noi.
 
 
Configuratia finala a acestor lunete va fi : 
-luneta Galilei de 4x va fi diafragmata la 25mm fiind astfel replica unui ''Opera Glass'' britanic din jurul anului 1800.
-Iar luneta Kepler va avea doua configuratii :cu marire de 9x  si apertura de 50mm va fi replica unui Night-Glass ,tot britanic.Marimea cea mai mica a unui Night Glass ,conform uzantelor  marinaresti din aceeasi perioada , era cea cu apertura de 2 inch si focal de un picior si trei inch.Lentilele  folosite trebuiau sa fie simple atat la obiectiv cat si la ocular pentru pierderi minime prin absorbtie.Instrumentul meu are un focal usor diferit ,de un picior si un inch (+3D=33cm  :D ) dar...cel putin lentilele sunt simple.Imi cer cu umilinta scuze pentru focalul usor diferit de la Excelenta Sa Lordul Amiral :oops: !  
Inca nu m-am hotarat ce alt ocular sa-i construiesc pentru a doua configuratie care trebuie sa fie replica unei lunete astronomice de un picior .Pentru aceasta voi confectiona o diafragma de 15mm dar grosismentul trebuie sa urce la aproximativ  20x.Am o excelenta lentila de 14mm focal,si cu AR si care ar da un grosisment de 24x, dar am alte planuri cu ea.
 
Luneta astronomica de un picior a fost un instrument foarte raspandit si utilizat de la Huyghens,la Hevelius,la Lacaille si pana la Messier.Inca si cartile lui Thomas Dick publicate dupa 1800  mentioneaza acest mic instrument.
Prima varianta a catalogului lui Messier,publicat in ''Conaissance des Tempes'' si continand 45 de obiecte, mentioneaza in mod repetat observatiile cu o luneta de un picior.Ori tocmai un asemenea reenactment,adica reconstituire, si este scopul pe care l-am avut in vedere la confectionarea acestei mici lunete.
Mircea