-----------------------------------
marcel jinca
03 Feb 2011 11:01

Review: Flextube Autotracking GoTo 200/1200
-----------------------------------
Nu, n-am vazut luminita de la capatul tubului (tunelului) asa cum se poate interpreta. E vorba de 
prima lumina in noul meu Dob SkyWatcher Flextube GoTo, 203/1200.
Pentru aproximativ o ora, la -7°C, am iesit la un prim test al noii tehnologi aplicate monturii 
Dobson.

Constatarea 1: in ciuda faptului ca batea vantul, astrul prins in camp era stabil, fara a face acele hasuri sus-jos, stanga-dreapta, pe care le suporta un tub intreg, de-ti fug ochii in cap si nici nu sti ce vezi.

Constatarea 2: se pare ca este afectata colimarea in urma colapsarii, dar nu este nimic. Nu cred ca este un caz general. 
Pe multe siteuri, anumite review-uri, spun ca nu se decolimeaza, iar eventuala decolimare se 
rezolva din reglarea oglinzii primare (img. 1).
Se poate lasa si in extesnsie. Nu trebuie colapsat decat in urma unei deplasari cu auto. Si in fond, 
nu am facut achizitia pentru flextube, ci pentru tehnologia oferita dobului.

Constatarea 3: spre deosebire de GSO, consider ca SkyWatcher are o problema cu tabla pentru spider (img. 2). Extrem de subtire, are tendinta de rasucire in momentele cand se face 
colimarea secundarei, indiferent cat de bine este ancorat spiderul ca ansamblu si cat de usor 
(incet) se manevreaza suruburile de centrare a secundarei.

Constatarea 4: alinierea este o etapa usoara si intr-adevar, este un castig mare.
Se elimina timpul pierdut pentru cautare. E un mare avantaj.
Discutam ieri cu amicul forumist Zendow (Tg-Jiu): ca si in IT, sau alte domenii si aici avansul 
tehnologic isi pune amprenta. Cel putin in Romania... cine visa acum 5-10 ani la Dobson 
motorizat? Iata ca acum se implementeaza aceasta tehnologie pe mai multe tipuri de 
instrumente si in curand e posibil ca si cele mai ieftine (pentru copii) sa fie dotate cu 
Autotracking/GoTo. Insa asa, dispare placerea (argumentul cautarii), antrenamentul, motivatia 
de a invata cerul si pozitiile corpurilor ceresti in raport cu anumite repere, doar cu o harta pe 
hartie si cautatorul (finderul). Tac-pac GoTo> NGCxxx, tac-pac GoTo> Mxx. Si daca il iei si-l 
intorci cu 180° si intrebi: in zona "aceea ", langa staua "aceea" ce M sau NGC (din categoria 
cunoscute) exista? Hat-indienii! "Pai... nu stiu, ca inca n-am invata cerul". 
Desigur toate la timpul lor.
Deloc sarcastic (n.b.). E doar o stare de fapt.

Constatarea 5: montura iti rupe salele. E foarte grea ~14 kg, solida si foarte stabila.. Stau la etajul 3, nu-i treaba usoara. Avantaj - are manere atat in fata cat si pe laterale oferin posibilitatea transportarii de de doua persoane a intregului ansamblu.
Motoarele sunt amplasate pe laterala din stanga (img. 3) si pe rola superioara (img. 4).
Echipamentul este dotat si cu cablu de conectare la PC, RS-232, ce da posibilitatea legaturii cu 
un soft de tip Planetariu, si posibilitatea de upgrade la soft SynScan (img. 5).

Constatarea 6: modelul de focuser (img. 6) e mai serios decat acela de pe SkyWatcher-ul Clasic, care prezinta o abatere in timpul culisarii (coborarii) spre interiorul tubului ce se termina cu un "joc" suparator pentru momentele colimarii.

Controlerul are in baza de date peste 42900 de obiecte in urmatoarele sectiuni:
Sistemul Solar - 8 planete+Luna
Nume de stele - 212 din cele mai cunoscute (remarcabile, nume proprii).
*NGC - 7840 obiecte din catalogul NGC - Revizuit.
IC - 5386 stele si obiecte deep sky din Indexed Catalog.
Messier - complet: 110 obiecte.
Caldwell - complet: 109 obiecte.
Stele duble - 55 stele remarcabile.
Stele variabile - 20 stele remarcabile.
SAO - 29523 stele din catalogul Smithsonian Astrophysical Observatory

Deci, consider ca este o achizitie buna, asteptand desigur conditii meteo mai bune si o buna 
acomodare cu controlerul.
Despre optica, o parere este valabila abia cand cerul o va pemite. Aseara Jupiter oscila ca forma de la "patrat" la "elipsa" deci nu pot sa evaluez acum, dar nici nu cred ca poate fi (pentru vizual vorbind) o diferenta intre GSO-ul avut anterior si SkyWatcher-ul de acum.

Va doresc, cer senin!
Marcel.