-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Feb 2011 01:02


-----------------------------------
Azi,Marti,9  Februarie,intre 21:00 si 23:00 TLR am continuat observarea dublelor recomandate de Lockyer.Dom'le,adevarul este ca se pricepe la recomandari!
Seeingul a fost de-a dreptul ''porcin'',cerul parea senin dar de fapt era plin de nori subtiri ,aflati in miscare rapida.
De la categoria stelelor pentru apertura de 2'',am rezolvat cu luneta 60x700mm steaua Algieba gamma Leo.Steaua principala mi-a aparut de culoare alba cu nuanta galbuie iar companionul de culoare galbana se vedea la PA=230 grade.Am folosit grosismentele de 70x/Plossl 10mm ;93x/Plossl 7.5mm iar 140x/ortoscopic 5mm nu a fost suportat.Steaua aparea deja rezolvata si la 70x dar flutura ca drapelul patriei.
In Dobsonianul de 125 mm F/7 la 173x/ortoscopic 5mm,steaua Algieba prezinta o imagine foarte estetica.

Din categoria stelelor  recomandate pentru lunete de 4 inch,am rezolvat steaua Delta Geminorum.Aceasta dubla este mult mai dificila decat precedenta,am petrecut cel putin o ora in tentative de a o rezolva.Si dupa ce timp indelungat mama astmosfera m-a servit cu un fel de compot stelar-asa aratau imaginile stelelor trepidante,ca suprafata unei oale in care se fierbe compot-a trebuit sa fac incantatii si sa invoc spiritul lunetistului Vasili Zaitev de la Stalingrad.Si urmarind steaua necontenit,hotarat si cu viclenie, in asteptarea momentelor de calm,al celor de transparenta mai buna si facand reglaje foarte fine ale focalizarii-lucru posibil la  portocular meu filetat sau la cele foarte scumpe cu reglaj micrometric,dar mult mai dificil cu mecanismele pinion-cremaliera-in sfarsit am reusit.Companionul mi-a aparut in campul de 346x/ortoscopic 5mm+Barlow 2x,intai ca o condensare circulara sau sferica pe primul inel de difractie,cu companionul de  cateva clase de magnitudine mai putin luminos si situat la PA=180 grade.Adica exact la Sud de steaua principala.Apoi am reusit sa-l izolez prin focalizare intr-un companion palid ,de un galben tern,combinat cu gri,separat atat de steaua principala cat si de inelul de difractie,ca un mic disc fluctuant care mie mi-a aparut, printr-o iluzie, ca un obiect sferic.De asemenea separatia mi s-a parut considerabil mai mica decat cea data de Lockyer.

Steaua 52 Ori nu a cedat nici macar in fata spiritului invocat al lui Zaitev,pastrandu-si secretele in fata mea,(a noastra adica :D ).
Am mai aruncat cateva priviri spre Luna,Rigel si Delta Ori.Dar luneta a facut deja condens iar eu sunt dupa doua saptamani de Coldrex si Fasconal.Asa ca m-am retras de pe frontul dublelor la caldurica.
Zdrazvite va zice Mircea ( si Vasili)