-----------------------------------
marcel jinca
09 Feb 2011 18:41


-----------------------------------
Salut,
Aseara 08 feb., incepand cu ora 19 am instalat telescopul.
Dupa circa 6 km de gropi, una mai adanca decat alta, am ajuns la locul de observatii ales pentru aceasta sedinta.
Extindere telescop... constat ca este decolimat. Cheshire si cap de colimare, lanterna si surubelnita. Nu a durat mai multe de 10-15 secunde ca sa fie adus in parametrii. Deci, in urma extensiei este suficent reglajul facut din suruburile oglinzii primare.
Am stat pana la ora 1 noaptea la o temperatura de cca. 2°C, cu un vant puternic dinspre nord, dar care trece nestingherit prin spatiul dintre cele doua corpuri ce alcatuiesc sistemut FlexTube. Rar au fost rafale care sa miste usor imaginea corpului ceresc din campul ocularului.
Am facut doua verificari ale aliniamentului optic. Colimarea s-a pastrat in parametri pe toata durata observatiilor. Nu subscriu la afirmatila: cum ca se arcuiesc tijele ce leaga cele doua parti tubulare. Probabil au fost conditii meteo aparte. Poate, cele 3 tije nu sunt din aluminiu (care se deformeaza- dilata - mai mult decat otelul), ci ori un aliaj special (?), ori din alama, care se deformeaza mai putin aluminiul.
Cat despre sistemul GoTo SynScan, e aur la telescopul omului.

Despre supravegherea autotrackingu-lui, sub rezeva preciziei coordonatelor geografice introduse in controler, am constatat faptul, ca abia dupa 27 minute (cronometrat) se poate constata deplasarea obiectului in camp. Mai mult decat suficient pentru observatii vizuale.

Testul la deep sky s-a oprit la NGC 3681: diam. 3,0'x2,2', mag. 11,6 (cu dobul GSO, n-am trecut de mag. 10,6) folosind ocularul Pl 17mm, G=70x.

Testul la duble, in conditii de turbulenta atmosferica (cca. 6 Pickering) s-a oprit la sigma Cas: A  mag. 4,9, B mag. 7,1, sep. 3",  folosind ocularul de Pl 10mm, G=120x.

Nu pentru ca este un instrument pe care il folosesc, dar consider ca e o buna achizitie pentru fanii monturii Dobson.

Cer seni tuturor!
Marcel.