-----------------------------------
alderamin59
15 Feb 2011 17:48


-----------------------------------
auriga: sigur ca este un Cass. Ceea ce am prezentat eu în cele două imagini, a fost doar la ceea ce m-aș orienta dpdv al structurii. Eu nu aș face Dobson, motivul ... nu-mi place Dobson. Aș face o structură asemănătoare celor din imagini, dar pe montură ecuatorială în furcă, totul metalic în sistem grinzi cu zăbrele. Acest gen de structuri oferă un raport rezistență/greutate extrem de favorabil. 
Totul să fie așezat pe un piler scurt (pentru reducerea înălțimii de observare). De piler să fie prinse trei picioare la 120 grade, demontabile (pentru a da posibilitatea transportului la diferite locuri de observații cum sugera și Herr Stănescu), picioarele tot în structură cu zăbrele. La capetele picioarelor aș monta câte o roată pentru deplasare, dar roțile să fie excamotabile în așa fel ca la observații structură să stea pe trei puncte fixe. Apoi scara, asta este treaba celui ce se va urca la observații, eventual va putea să stea și pe un butuc de lemn !!! :lol: 
Apoi aș lăsa ca o etapă viitoare motorizarea întregului sistem. Dar mai dați și voi sugestii poate beneficiarul va alege o soluție bună și eficientă.
Asta este la ceea ce aș gândi eu. Sper că am fost util celor interesați.
alderamin59