-----------------------------------
neox
16 Feb 2011 01:36


-----------------------------------
Interesanta treaba, stiu si alti oameni care au facut asta.

Dar nu e ceva care sa-mi faca placere cu adevarat, asa cum sunt imaginile (mai bune sau mai rele) la facerea carora  am participat din toate punctele de vedere: am carat toate sculele zeci sau sute de kilometri, le-am instalat cu multa bataie de cap - punere in pol, echilibrare, toata cablaraia (inclusiv un scurt circuit si un mini-incendiu stins la timp), muscaturi de tantari si transpiratie/degeraturi combatute cu alcool  8)  focalizat, re-focalizat, printre injuraturi, ghidaj manual pana m-a prins somnul cu ochiul lipit de ocularul cu reticul iluminat (de asta sper sa scap in curand  :wink:). Bineinteles, in prealabil am "tunat" montura, am demontat-o si remontat-o de mai multe ori...

Eu cam asta inteleg prin astrofotografie - adica munca multa dar si satisfactie completa, pe care nu cred ca o putem obtine altfel.

Depinde, daca ai norocul de un loc mai bun pentru un mic observator poti sa mai scapi de toata tevatura (cel putin stai cu nervii mai linistiti :lol: ).
Cum ziceam chestia cu automatizarea mi se pare atractiva mai ales iarna cand sigur nu vrei sa faci turturi la...ocular :lol: , si cand vrei sa te implici in proiecte serioase sora cu cercetarea unde ai nevoie de eficienta.

Pe de alta parte pe termen lung nici mie nu-mi place chestia asta cu telescopul pe alt continent, dar mi-ar placea sa stau in casa la caldura si sa vad pe geam cum se roteste cupola si telescopul in timp ce eu primesc datele in calculator. Primavara/vara insa mai mult ca sigur ca prefer picnicul langa ocular :D .