-----------------------------------
HoO_Germany
12 Sep 2006 09:10

Re: Observații cu telescop 200/1200
-----------------------------------
Mi-am luat ieri un telescop Dobson 200/1200 de la Skywatcher. Deși știam de la olimpiadă, că cu un telescop vezi mai mult stele, am crezut că acasă cu o hartă, voi putea găsi ușor obiecte deep-sky. Cum este greu de scos afara, m-am uitat pe geamul deschis din dormitor. În față am Carul Mare. Am încercat vreo ora jumate să gasesc M51 și M101, dar nu am reușit, cu toate că cred că am scanat tot cerul din față. Din ce cauză nu le-am văzut ? Sunt prea mici și nu se văd cu telescopul ăsta, sau e prea mare poluarea luminoasă ? Acum de dimineață am văzut Luna de care sunt mulțumit. Totuși cu ocularul de 10mm, câmpul e prea mic și trebuia să mișc telescopul ca să văd toată Luna.

Eu iti dau scris, ca daca et ai uitat in directia care trebuea, ai vazut obiectele, numai ca ele sant asa de greu vazut, ca "vazutul astronomic" trebue fie invatat.

Ca sa fii sigur daca tu ai punctat telescopul la directia care ai vrut-o, uita-te daca finder-ul este pozitionat bine cu axa telescopului. Asta poti sa faci ziua cu un punct de la un obiect indepartat mult.
Mai departe ca sa te uiti la asa obiecte ca M51 (care apara vizual foarte mic) trebue sa ai in conjur unde stai, absoluta intunercatate, fara reflexe de lumina de la lampe sau ce.
Al doilea, ochii nu au voie sa vada nici ei niste lumini care strica deschiderea pupilei tale, asa ca nu o sa vezi acele obiecte la cer.
Cauta intai obiecte care le cunosti deja si stii ca le gasesti, uitate la ele, invata sa vezi astronomic. Dupa asta o sa poti sa te uiti si la obiecte filigrane, ca M51.
Inceapa mai bine cu M81 M82, astea sant galaxii care se pot vedea bine deja cu un 8" ca al tau.
Nu trebue sa incerci de loc sa te uiti la Horsehead in Orion, ca nu-l vezi. 
Mult spor