-----------------------------------
Teo
16 Feb 2011 10:54


-----------------------------------
La recomandarile voaste si pentru stiinta mea m-am apucat sa citesc despre  M-am uitat pe toate magazinele de specialitate si am ales un refractor Sky-Watcher 120/600 f5 (1500lei) sau cu montura GoTo 1800lei. Acum intrebarea este daca a mai avut cineva acest tip de telescop si cat a fost de multumit, stiu ca refractoarele au aberatii cromatice, dar am inteles ca se pot rezolva prin mici upgrade-uri

Salut !

Nu inteleg de ce ai ales o astfel de luneta scurta care va avea multe aberatii cromatice.
Cu 15 milioane lei iti iei un Dobson de 200 mm ( 8 inch ) si focala de 1200 mm de nu ai treaba.
E un instrument excelent.
Sau daca vrei ceva mai portabil incearca un telescop reflector cu oglinda parabolica de 150 mm / 750 mm de la Sky-Watcher.
Sfatul meu : Nu te juca cu luneta cu focala scurta ca nu faci mai nimic. Poate doar la deep-sky.
Mai bine ia-ti un reflector serios de banii astia si nu investi in alte prostii de genul GO-TO ci investeste in optica de calitate/ apertura .
Nu exista upgrade pentru un refractor scurt acromat. Nu ai ce sa ii faci. Chiar daca vei folosi un filtru, nu vei scapa de aberatiile cromatice, plus ca nu asta e marele necaz. Mai poate prezenta si alte aberatii optice care vor deveni evidente cand vei mari mult ( de ex. la planete ).
Daca tot vrei un refractor, ia-ti unul cu focala mai lunga. In jur de un metru. F/D=8 sau peste.