-----------------------------------
Mike23
16 Feb 2011 18:39


-----------------------------------
Salut,

Sunt de acord cu ce spune dl. Pteancu. Conteaza foarte mult apertura dar si mai mult calitatea opticii, acesta fiind si diferenta de pret dintre tuburile cu aceleasi date tehnice (apertura , distanta focala, etc.). Iar pentru calitate buna platesti mult. Eu personal as putea sa-ti recomand un catadioptic, ca al meu, un Maksutov - Cassegrain de la SkyWatcher cu apertura de 127mm si DF 1500. Desi are distanta focala lunga tubul nu are mai mult de ~35cm lungime, insa pentru astrofoto obligat fortat ai nevoie de o montura EQ si pe deasupra motorizata, ca sa poata urmari astrul ochit. Altfel iti ies in loc de puncte(stele) dare. Singurul astru pe care poti sa-l fotografiezi(nu necesita expuneri mari) sunt soaele(obligatoriu cu filtru special in fata telescopului) si luna.
Avantajul incontestabil al catadiopticelor este dimensiunea lor foarte mica caomparativ cu distanta lor focala si in concluzie foarte portabil(modelul cumparat de mine vine impreuna cu o geanta. Si ar mai fi o chestie buna la catadioptice(in caz ca te intereseaza) face poze terestre foarte bune, practic devine obiectivul DSLR-ului atunci cand il atasezi.
Cer senin 

Mihai

P.S. - Atasez cateva poze cu telescopul meu la 2-3 zile de la achizitie in octombrie anul trecut (2010)