-----------------------------------
Catalin Paduraru
12 Sep 2006 11:01

Re: Observații cu telescop 200/1200
-----------------------------------
Mi-am luat ieri un telescop Dobson 200/1200 de la Skywatcher. Deși știam de la olimpiadă, că cu un telescop vezi mai mult stele, am crezut că acasă cu o hartă, voi putea găsi ușor obiecte deep-sky. Cum este greu de scos afara, m-am uitat pe geamul deschis din dormitor. În față am Carul Mare. Am încercat vreo ora jumate să gasesc M51 și M101, dar nu am reușit, cu toate că cred că am scanat tot cerul din față. Din ce cauză nu le-am văzut ? Sunt prea mici și nu se văd cu telescopul ăsta, sau e prea mare poluarea luminoasă ? Acum de dimineață am văzut Luna de care sunt mulțumit. Totuși cu ocularul de 10mm, câmpul e prea mic și trebuia să mișc telescopul ca să văd toată Luna.


In primul rand tu nu sti prea bine ce metodica observationala. 
1) NU se observa din casa, de pe ploc, din fata blocului, de langa o sursa de lumina puternica sau dintr-un loc cu poluare mare. 
2) Trebuie sa ai ochii adaptati la intuneric, sa ai lumina rosie cu care sa te uiti pe harta.
2) In functie de obiectul studiat sa ai ocularul recomandat. Nu poti sa te uiti la andromeda sau un obiect intins cu un ocular de 10mm. 
Astea ar fi niste reguli care trebuiesc respectate ca sa fisigur de observatiile tale. 

De ce nu ai vazut? Fiindca ai incalcat aceste reguli si obiectele alese de tine pentru observatii sunt foarte pretentioase. Daca o sa iesi pe un cer bun sigur o sa le observi. Telescopul tau poate mult mai mult decat ce ai incercat tu sa vezi.
Numai bine!