-----------------------------------
Teo
17 Feb 2011 18:13


-----------------------------------
Ocularul se incinge destul de serios. Unele oculare au dublete optice lipite cu Balsam de Canada si la temperaturi mari, pot aparea bule de gaz permanent in ocular. Eu am patit asa ceva la un ocular care avea intre lentile un liant in genul balsamului de Canada, care efectiv s-a topit si a ramas o pata mare acolo, chiar in mijlocul campului vizual.
Apoi, montura din plastic se poate topi. Mai rar, dar se poate intampla sa se sparga si sticlele din care sunt facute lentilele.
E bine sa folosesti un ocular de care sa nu iti para foarte rau daca se distruge.
Eu folosesc un super Plossl care e putin zgariat pe margine , dar asta nu ma deranjeaza si are montura din metal.

In concluzie e bun orice ocular care se potriveste la telescopul tau, cu montura din metal (tot corpul sa fie metalic). Atentie ! Sa nu aiba lentile din plastic !
Nu folosi oculare cu focala foarte mica. Unul de 10-25 mm e bun. Pentru ca la focale foarte mici, cu cat te departezi de cadranul de proiectie, cu atat creste foarte mult diametrul aparent al Soarelui pe cadranul de proiectie si imaginea se intuneca.
Daca vrei sa proiectezi la distanta mare, foloseste un ocular cu focala cat mai lunga ( 20-25 mm ).
Daca vrei sa proiectezi mai aproape, foloseste un ocular de 10 mm focala.
Nu neglija tubul port-ocular si montura prismei / oglinzii zenitale, sa nu fie din plastic ! Se pot topi !
Foloseste telescopul ori fara prisma, ori cu o prisma/oglinda cu montura metalica.

Eu am facut experimentul si cu un binoclu micut de teatru, care marea doar de cateva ori. Montura era din metal.  M-am departat asa de tare de sol incat am reusit sa fac Soarele mare de vreo 30 de centimetri ! Sunt dragute si astfel de experimente, dar repet, cu oculare la care nu tii foarte mult.