-----------------------------------
Teo
21 Feb 2011 21:55

Imagine calda sau rece ? Mit sau realitate ?
-----------------------------------
Imagine calda sau rece ? Mit sau realitate ?


Privind prin diferite instrumente astronomice, noaptea la Luna sau planete, nu de putine ori mi s-a intamplat sa spun ca prin cutare instrument se vede imaginea mai calda, mai placuta iar prin altul mai rece si mai stranie.
Sa fie asta ceva legat de inchipuirile fiecaruia ? Legata de subiectivism ?
De starea spirituala sau de cat de mult ne-am atasat sufleteste de un anumit instrument ?
Sau este o realitate bazata pe legile opticii ?
Am constatat de exemplu, ca prin luneta mea homemade de 80 mm/ 900 mm, imaginea Lunii si a lui Saturn apare cu o tenta spre galben, dar o tenta calda si frumoasa.
Am facut aceleasi observatii cu o luneta de 70 mm / 500 mm Sky-Watcher si imaginile mi s-au parut mult mai reci, mai albe, chiar cu tenta de albastrui. Erau mai sharp, parca taiate cu lama, dar cu acea tenta rece ca de gheata.
La fel, cu telescopul Dobson de 200 mm / 1200 mm. Imaginile imi par ceva mai reci. Luminoase, datorita aperturii mari, dar reci.
Am mai auzit si in alte parti, ca lunetele Zeiss ar da o imagine alb/ albastruie in timp ce altele dau o imagine calda.
Chiar as dori sa aflu daca si voi ati constatat asa ceva la instrumentele prin care ati privit.
Inca ceva. Cand am privit prin luneta veche a lui Vasile Urseanu, am constatat o imagine foarte calda si primitoare.
Sa fie de vina faptul ca iubesc refractoarele lungi, cu aperturi mari si vechi, si trezesc in mine niste sentimente nostalgice ale unor vremuri demult apuse ? 
Sau este o realitate ?
Poate sticla sa conteze, sau raportul F/D. 
Sunt constient ca un instrument scurt cu F/D mic are luminozitate mare, dar imaginea trebuie sa fie si rece ? Sa genereze oare imagini cu o temperatura de culoare diferita aceste instrumente ?

Astept si experientele voastre si eventual pareri de la opticienii cu experienta, de pe forum.

Multumesc . :)