-----------------------------------
neox
21 Feb 2011 22:46


-----------------------------------
Cred ca e un aspect cat se poate de real nu doar inchipuire sau ceva subconstient. Bine, mai intervine si subiectivismul dar baza reala exista.
Din ce am citit plus din experienta proprie chestiunea legata de tenta mai calda sau mai rece a imaginii (in limbaj fotografic: temperatura de culoare e mai mica sau mai mare) e pusa mai mult pe seama ocularelor folosite decat pe obiectiv dar cred ca e mai degraba o insumare a factorilor atat de la obiectiv cat si la ocular.
Legat de oculare, la Plossl de exemplu am constatat (si eu pe langa alti multi observatori) ca la SuperPlossl-urile Meade temperatura de culoare e mai mare decat la Televue. Personal imi place asa, da senzatia (cel putin) de imagine "sharp", foarte bine definita. Asta pana la urma e o chestiune personala asa cum unora le place sa-si seteze monitorul pe un alb mai 'cald'.
Tehnic vorbind efectul respectiv cred ca e dat de felul acoperirlor antireflex si de sorturile de sticla folosite, asta fiind valabil si pentru obiective. 
Mi se pare normal ca o oglinda sa dea o imagine mai "rece" pentru ca toate lungimile de unda sunt reflectate la fel (cel putin in spectrul vizibil), desi citisem undeva ca reflectoarele de la Tal ar da o imagine galbuie. 
Imagine galbuie am observat si la unele binocluri rusesti (desi in cazul asta cred ca coloratia imaginii a fost facuta intentionat pentru marirea contrastului in anumite conditii de utilizare, pe vreme cetoasa cred).
Mai intervine si acuitatea vizuala a fiecaruia, sensibilitatea la culori putand varia de la persoana la persoana.