-----------------------------------
Teo
21 Feb 2011 23:55


-----------------------------------
Exact !
 Asta am observat si eu la lunetele vechi de la observatorul lui Vasile Urseanu. Acea tenta galbuie dar placuta ochiului.
Nu stiu in ce masura conteaza ocularele. Eu am facut proba cu aceleasi doua oculare pe lunete diferite. Ocularul Super Kellner 10 mm si ocularul Super Plossl 10 mm. Rezultatele erau diferite cand treceam de la o luneta la alta , nu de la un oclular la celalalt in ceea ce priveste temperatura de culoare.
Poate intr-adevar conteaza si nuanta stratului antireflex desi ma indoiesc ca are importanta foarte mare, pentru ca privind perpendicular prin lentile, acesta dispare complet. El este evident doar daca privim din lateral.

Ce n-as da sa am o luneta din aceea de 150 mm cu focala lunga, cu f/d peste 12 si veche de peste 70-100 de ani ( sau macar echivalentul produs astazi, dar tot refractor ) ....nici nu vreau sa ma gandesc.... imagini calde si frumoase la planete la grosismente de 300-400 X....deocamdata vise...

Ca sa exemplific despre ce este vorba, aveti aici un link...la asa ceva visez eu... :
http://www.youtube.com/watch?v=Q6GWk8k3q3Y