-----------------------------------
neox
22 Feb 2011 00:57


-----------------------------------
Nu stiu in ce masura conteaza ocularele. Eu am facut proba cu aceleasi doua oculare pe lunete diferite. Ocularul Super Kellner 10 mm si ocularul Super Plossl 10 mm. Rezultatele erau diferite cand treceam de la o luneta la alta , nu de la un oclular la celalalt in ceea ce priveste temperatura de culoare.

Cred ca ai norocul sa aiba ambele aceeasi temperatura de culoare :) . 
Eu am testat pe acelasi obiectiv un SuperPlossl Televue si unul Meade japonez si cel Meade avea o tenta mai 'rece'. Probabil aici e loc de foarte multe variatii, fiind multi producatori de oculare in ziua de azi.
Inclin sa cred ca si acoperirile antireflex au un rol important in toata povestea. Mai ales cat de bine sunt optimizate. Vad foarte posibil ca la anumite "optimizari" unele lungimi de unda sa "treaca" mai usor decat altele, de aici tenta spre o culoare mai calda (optimizata partea dinspre rosu a spectrului) sau mai rece . 

  Ce n-as da sa am o luneta din aceea de 150 mm cu focala lunga, cu f/d peste 12 si veche de peste 70-100 de ani ( sau macar echivalentul produs astazi, dar tot refractor ) ....nici nu vreau sa ma gandesc.... imagini calde si frumoase la planete la grosismente de 300-400 X....deocamdata vise... 

...da dar cu obiectivul putin retusat si testat cu mijloacele moderne  :wink: ..atunci sa vezi :)