-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Feb 2011 02:19


-----------------------------------
Off-topic,te rog  sa nu te superi Teo.

Regret,si nu prea,sa spulber mitul super-modernismului la acest capitol. :D 

''Grosse Bertha'' (care are sau se apropie de suta de ani) nu are nevoie de acoperiri anti-reflex,deoarece...are.

Datorita lunetelor vechi au fost descoperite acoperirile anti-reflex.
Posesorii de lunete vechi,bine intretinute,au raportat spre sfarsitul secolului XIX  ca instrumentele lor,odata cu trecerea anilor,mai exact a deceniilor,vad stele variabile semnificativ mai slabe ca luminozitate, decat ''in tinerete''.Tot de la sfarsitul secolului XIX s-a extins si folosirea fotometrelor,asadar asemenea rapoarte au fost documentate prin masuratori obiective,constatandu-se o stranie marire a transparentei de 15-20%.Pana prin al treilea deceniu al secolului XX ,fenomenul a fost studiat de opticieni iar cauza a fost gasita in formarea unei pelicule la suprafata lentilelor vechi datorita fenomenului de imbatranire a sticlei.
Primele acoperiri anti-reflex de fapt au constat in imbatranirea artificiala a sticlei,fiind inlocuita apoi de depunerea chimica a straturilor AR,iar mult mai tarziu prin depunerea AR in vid.


La subiect:
Intrebarea lui Teo cere mai multe raspunsuri,este o intrebare grea.
Eu cred ca imaginea finala ca si tenta calda sau rece (o denumire poetica a sub sau supra-corectiei cromatice) depinde atat de la un obiectiv la altul ,adica intre tipuri diferite,intre producatori diferiti si chiar la acelasi producator si tip de la un obiectiv real la alt obiectiv real.Cat si la acelasi obiectiv real de la un tip/producator de ocular la alt tip/producator de ocular.

Eu personal,pe reflectoare constat diferente de temperatura de culoare intre oculare:Plossl Celestron si Huyghens Acromatic TAL dau imagini ''mai caldute''.Huyghens Acromatic Zeiss si ortoscopicele Vixen dau imagini ''mai racoroase''.Ocularele Kellner se impart in ambele tabere.Ocularele Erfle sunt ''calde'' toate.Iar ocularele Galilei sunt ''reci''.Pe luneta inca sunt ucenic,inca nu am decelat  influenta obiectivului de cea a ocularului,nu ma pot pronunta.
Mircea