-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Feb 2011 22:29


-----------------------------------
Cele mai bune arcuri sunt cele de care nu ai nevoie.

Desi uneori Gary Seronik are pareri sau abordari care nu-mi sunt pe plac,are din celelalte-care imi plac-cu ghiotura.
Iata aici un barillet fara arcuri care mie imi place intr-o asemenea masura incat vreau sa-l  incerc la urmatorul meu newtonian.

''A Simple Double-Plate Mirror Cell for Your Reflector'' de Gary Seronik:

http://www.garyseronik.com/?q=node/24

Inafara de varianta de mai sus,exista barilletul push-pull,tot fara arcuri.Pe mini-newtonianul meu de 72x810mm folosesc cu succes asa ceva de vreo 15 ani si ma doare-n basca de elementele elastice care oricum isi pierd calitatile in timp.Telescopul de fabrica ''Optus'' de 76x700mm,tot din ''gradinita mea de telescoape'',  are si el barillet push-pull la care i-am facut de curand cu ajutorul lui Erwin niste suruburi noi gen ''Bob knob''.De ce?Vorba reclamei :''Pentru ca merita''!
Iar arcurile moi,slabe iti atenteaza la sanatatea ''cutiutei superioare'' la grosismente de 200-300x. 

Acestea sunt doar niste pareri,cel mai bine este sa folosim ce avem la indemana sau ce este accesibil.
Cugetare mea  filozofica de Marti:Mai bine sa construim un telescop cu mici probleme, pe care le putem elimina in timp, decat sa alergam inutil  dupa himera telescopului perfect construit cu materiale  eterne.

Mircea