-----------------------------------
dragos.n
23 Feb 2011 02:07


-----------------------------------
Omegon este numele folosit pentru produsele realizate sub regie proprie de catre firma Astroshop.de, probabil unul din cei mai mari comercianti de telescoape din Europa. Din ce stiu, nu realizeaza partea optica a telescoapelor, si probabil majoritatea produselor vandute sub acest nume sunt realizate la fabrici din China. Exceptie face montura Omegon Taurus, si poate, corpurile pentru linia de telescoape Dobson echipate cu oglinzi Orion Optics.

Desi produsele chinezesti sunt privite cu destul scepticism, trebuie spus un lucru. Foarte multi fabricanti de optica isi fac produsele in aceasta tara. Si nu sunt rare cazurile in care din aceeasi fabrica ies produse cu etichete faimoase, cu ar fi Vixen, sau Nikon, si produse Noname. Conteaza specificatiile tehnice, materialele folosite, si evident controlul tehnic, care poate fi foarte strict intr-un caz, si slab in altul.

Pentru telescopul in cauza, newton 150/750 eu as merge totusi pe mana SkyWatcher, fara insa sa se inteleaga faptul ca as considera Omegon un produs prost. Pur si simplu, cunosc produsele SkyWatcher,  stiu ca au o calitate rezonabila, mai ales daca iei in calcul pretul, si au deja un pic de  traditie.

Nu exclud insa nici posibilitatea ca cei de la Astroshop sa fi impus niste norme de calitate mai inalta, avand in vedere ca se adreseaza pietei europene, si in special germane, si calitatea sa fie mai buna. 

Insa cum nu pot sa fac incercari pe banii altora, alegerea ramane in final la cumparator. Sa mearga pe un produs deja verificat, sau pe unul relativ nou.

Cat priveste specificatiile date de un magazin, intotdeauna e bine sa vezi ce este scris la cel putin 3 magazine, si la fabricant, pentru ca mai apar si greseli sau omisiuni.