-----------------------------------
Mircea Pteancu
24 Feb 2011 21:41


-----------------------------------
S-au experimentat si folosit si alte materiale inafara de sticla.

S-a folosit si platina,de ce nu s-a extins vei ghici singur.
Bronzul de telescop il omitem,ca e prea cunoscut.Dar si acolo, ''cate bordeie atatea obiceie'',adica fiecare mester ajungea la o formula proprie,nitel diferita de a concurentei.


Dintre celelalte metale,ca iti sunt dragi vad,s-a folosit aluminiul, pentru oglinzi maricele.Eu imi amintesc de una de 1.5 metri.
S-a folosit si otelul inalt aliat,gen Inox.
Si s-a mai folosit beriliul.
Toate metalele cristalizeaza,ceea ce impiedica obtinerea unei calitati foarte bune a suprafetei sau  permit obtinerea ei mult mai greu.
Otelul este cel mai greu de utilizat,formeaza cristale de toata frumusetea.Ia aminteste-ti de la Studiul Materialelor de  diagrama Fier-Carbon,ferita,austenita,cementita,cub cu fete centrate,cub cu volum centrat etc...Nu este omogen si izotrop pentru opticieni.E bun unde s-a amintit,la sine de cale ferata,poduri ,armaturi in beton etc etc
Aluminiul se preteaza destul de bine dar nu  aluminiul ''dural'' pe care-l putem noi obtine.
Iar beriliul se prelucreaza foarte greu si este periculos pentru sanatate,fiind toxic.


Din cate stiu eu,oglinda cu diametrul de 1.8 metri care inlocuieste oglinda originala a Lordului Rose la Parsonstown in Irlanda,este tot una metalica.

Cand vorbim de materialele de oglinzi suntem ca in bancul acela cand vorbeste sotul cu sotia,ce sa faca,sa manance intai sau sa faca sex?La care raspunde sotia :''Cum vrei tu draga,si apoi mancam!''

Mircea