-----------------------------------
molioa
28 Feb 2011 23:16


-----------------------------------
La Tomesti, era o fabrica de sticlarie menaj, nu stiu daca mai functioneaza. Oriunde sunt fabrici de genul acesta, in principiu, se poate fasona un blank, zic eu..pana la un 250. La dimensiunea aceasta, fabricarea nu implica cheltuieli mari. Se lucreaza intr-o forma din lemn, nu-i nevoie sa fie din fonta. Si prelucrarea se face manual.
Deci, nu se toarna, practic se fasoneaza la teava, prin rotirea pastei de sticla, in forma.
Dar cum am zis, problema apare la recoacere. Daca recoacerea nu este facuta, in parametri optimi, care sunt greu de dedus (teoretic, in functie de amestecul folosit la topitura, grosimea si masa obiectului fabricat, prin formule, rezulta temperatura de recoacere si timpul. Doar ca teoria, nu-i ca practica. Sunt reactii fizico-chimice necontrolate si infuentate de mai multi factori) obiectul acumuleaza tensiuni interne, in structura, si crapa. Uneori poate crapa la mult timp dupa finisarea obiectului. Au fost cazuri, ca au crapat paharele, pe raft in magazin. 
Dar, daca obiectul este testat la laborator, unde-i vizibil daca are tensiuni interne, nu te mai apuci de slefuit la el. 
La un diametru de peste 250 poate...300, nici vorba sa poti visa, ca poti fabrica un blank, prin aceasta tehnologie. 
Iar aia cu un 1m...e chiar fantasmagorica! :lol:

Eu zica ca, un artist plastician, sticlar, care are un cuptor propriu, ar putea fabrica asa ceva, fara probleme. Trebuie rabdare, migala si tatonari, pana ajungi la solutia ideala. Asa ceva, intr-o fabrica care lucreaza la serie, pe linia de productie, n`ai sa poti gasi. Aia lucreaza "pe bani" n`au timp de "jucariile" noastre. :)