-----------------------------------
Liliensternus
01 Mar 2011 13:27


-----------------------------------
Am avut ambele monturi, EQ5 cu motorizare pe ambele axe si NEQ5 in varianta GoTo. 

NEQ5 are o mecanic ireprosabila, cu tolerante extraordinar de mici, toate suprafetele de frecare sunt slefuite oglinda.

Coroana melacata este dintr-un aliaj asemnator aluminiului dar nu pot spune ce anume, melcul este din bronz si este prevazut cu doi rulmenti care usureaza enorm ajustarile de "slop" in ambele axe. 

Trepiedul este de 1.75 tzoli....parca, si foarte stabil datorita sistemului de fixare a picioarelor. 

Este o montura cu care se poate face astrofotografie, eu am reusit cu maxim 90 sec fara ghidaj cu ED80 , nu am dubii ca un ghidaj bun face din aceasta montura o varianta de intrare ieftina in astrofotografie fara prea multe compromisuri. 

Daca ai de ales intre NEQ5 si EQ5 alege prima varianta.

Daca te prinde buba astrofotografiei sau febra aperturii tine banii si ia un NEQ6, eu am luat EQ6 dupa ce am prins gustul astrofotgrafiei si mi-am dat seama de importanta unei monturi masive unde nu imi fac griji asupra greutatii ansamblului fotografic, lucru imposibil la un NEQ5.