-----------------------------------
dragos.n
01 Mar 2011 16:53


-----------------------------------
Am facut o mica analiza a bariletului prezentat de Gary Seronik.

Primul aspect, negativ, dupa parerea mea, este oglinda lipita cu silicon. Recunosc. prima data cand am facut un newton, si eu am lipit oglinda secundara. Dar dupa aceea am mai citit, si am renuntat la solutia asta, desi e inca folosita de unele firme. Ori folosirea unei oglinzi primare lipite, imi pare a fi o mare greseala, ca sa nu spun altfel.

-2. Eu unul nu am vazut un astronom amator care sa stranga suruburile de colimare cu cheia dinamometrica. Si cam toata lumea, atunci cand intalneste un surub care trebuie strans, ar tendinta naturala sa-l stranga bine. Ce se intampla in cazul barelului lui Seronik daca strangem bine? Curbam bariletul, si oglinda fiind lipita, practic apasam pe centrul oglinzii.

-3. Toata lumea isi construieste un telescop in casa sau intr-un atelier, unde temperatura mediului este acceptabila, in jur de 20-25 grade Celsius. 

Presupunem ca avem un barilet din aluminiu, care are coeficient de dilatare liniara de 22x10^-6 m/m K, si o oglinda de 200mm din sticla gen borosilicat, cu un coeficient de 4x10^-6 m/m K  Am montat, si am lipit tot amsamblul la 25 grade si il scoatem afara, la -15 grade. Bariletul, presupus a avea aceeasi dimensiune initiala cu oglinda, se va contracta cu 0,17mm, iar oglinda cu 0,03mm. Apare o diferenta de 0,14mm. Vor apare o serie de forte in barilet si in oglinda, asa cum am aratat in desenul de mai jos, forte care vor duce la deformari in oglinda.