-----------------------------------
valy
07 Mar 2011 14:33

Solutie generala pt. observatii si foto solare
-----------------------------------
M-am tot invartit in ultimul timp in jurul gasirii unei solutii general valabile si mi-am dat seama ca ma invart in cerc.

Ieri ma uitam in soare prin filtrul skywatcher de 10cm pe care il foloseam pana acum cu succes atat la refractor cat si la reflector. Am observat cute, puncte de perforatie care ma cam nelinistesc. In plus, fiind unul dedicat pt. vizual, timpii de expunere sunt foarte mari (la reflector am 1/200, la refractor am 1/60, 1/30) mai ales daca am si barlow.

Asa ca am inceput sa caut o solutie. Evident am plecat de la un filtru baader pt foto in ideea sa am timpi de expunere cat mai mici. In plus vreau sa iau o foaie mai mare astfel incat sa acopar toata suprafata de 200mm a oglinzii. Vreau sa fac o masca dedicata si pt. refractorul de 80mm. De aici insa lucrurile se complica:
- unii au luat si un filtru continuum fiind foarte multumiti de el. Ce nu-mi place e ca e verde pt. vizual. In plus rezultatele practice (imaginile) nu mi se par foarte diferite (imbunatatite) fata de folie.
- am vazut si filtre K dar si aici aceeasi remarca, pretul fiind de data asta destul de mare
- exista si prisme Herschel dar se folosesc DOAR cu refractor deci nu merg si cu reflector. In plus costa si mai mult decat restul. Iar rezultatele (fotografic) nu mi se par departe de simpla folie.
M-am oprit insa doar la aceste solutii, nu vreau sa sar gardul la filtre speciale de mii de E.
Astfel, asa cum am zis, ma invart in cerc: plec de la folie si tot la ea ma intorc. Insa nu pot sa nu ma minunez la urmatoarele imagini facute cu o prisma Baader Herschel (a se ignora Tak si 5D mkII  :lol: ): http://www.astrophoto.fr/

Intr-un final am ajuns la urmatoarea combinatie care sa impace si capra si varza (vizual si foto, refractor si reflector):
- folie baader fotografica pentru expuneri scurte, e de 10 ori mai transparenta fata de cea pt. vizual
- filtru baader IR-UV cut pentru foto care sa mai taie din caldura si alte radiatii nedorite ce ajung la senzor
- filtru baader solar continuum pentru vizual care sa mai domoleasca din lumina care trece prin filtrul solar, desi sincer nu-i vad utilitatea, mai bine iau inca o folie dedicata pentru vizual.
Exista ceva mai bun si mi-a scapat mie?

Spor.