-----------------------------------
Mircea Pteancu
07 Mar 2011 23:56


-----------------------------------
Sigur,citez din memorie,dupa un articol de Texereau in '' l'Astronomie/SAF'' (am cateva numere de la Beches) dar cred ca trebuie sa fie si in CTA:
flexibilitate=R*4 (asta vrea sa fie la raza oglinzii la puterea a patra)/g*2(grosimea la patrat)

Ambele fiind exprimate in cm,rezultatul este in cm patrati.

Apoi articolul spunea ca pana la valoarea de 1500 cm*2 a acestui coeficient,este OK asezarea pe trei puncte
Intre 1500 si  3000 cm*2 se poate incerca asezarea pe pasla,pe fetru,pe un material moale absorbant.
Iar de la 3000 in sus neaparat trebuie suport ''flotant''.
De la venirea in bransa a lui Taki, Holmes , Krajci si a ''Plop''-ului lucrurile s-au mai rafinat.Tex sarea direct la 9 puncte,apoi la levierele astatice ale lordului Rose.Exista insa  asezari pe 4 sau 5 sau sase +++puncte.Autorii mai noi nu recomanda asezarea pe 9 puncte.Ori sase ori 12 puncte.
Holme zice,Mircea numai il citeaza:
''An analysis, not yet presented on this web site, shows that 6-point cells are actually superior in support to 9-point cells without variable angles and forces. The upshot of this paragraph and the preceeding one is that one should consider skipping 9-point cells altogether, in favor either of 6 or 12 point designs.''

http://www.atmpage.org/contrib/Holm/Plop_optimized_cells/9point.html

Dupa ce am analizat exemple practice de barillete,eu personal procedez astfel:cu raza si grosimea exprimate in cm,calculez flexibilitatea ca mai sus.Impart rezultatul la 1000 si imi rezulta cu o excelenta aproximatie cate puncte trebuie sa aiba barilletul.Si chestia functioneaza ''la purtator'',nu am nevoie de PC,laptop sau baterii.Doar de o dusca din cand in cand.
Mircea