-----------------------------------
stelaru
13 Sep 2006 15:12


-----------------------------------
Probabil ca unghiul de deschidere al lui astele 70 e foarte mic, daca distanta sa focala e de aprox 900.

Un mak sub 400-500 focala nu cred ca renteaza pentru foto terestru, decit poate sub aspectul ca o fi colectind mai multa lumina decit un teleobiectiv (la care diafragma nu cred ca poate fi mai lumnioasa decit 4- daca ne mentinem in preturi omenesti).

De-aia nu cred ca un mak-greg are vreun avanaj- altul decit pretul lui- la 180 USD nu prea cred sa existe multe obiective echivalente... de buna calitate adica.

Iar Astele Lomo mai mare (90 sa zicem) pica fix peste Meade ETX si Celeston Nextstar 4", adica in alta categorie si nu prea mai are sens utilizarea asta ...mixta a tubului (terestru-astro).

Dar revenind la topic, ramin la parerea ca e cam greu sa inolcuiesti un binoclu cu asa ceva. in primul rand ca probabil ca unghiul de cuprindere al binoclului e mai mare mult (poate chiar de 4-5 ori mai mare- nu am facut calcule, dara asa intuiesc).

Repet - imi place ideea unui mak de 70 solid cosntruit, de 1,5 kg, fara probleme de colimare, la care pot pune aparatul foto si cu care pot face poze si terestru si astro (ma rog, mai degraba terestru) - La sub 300 USD- e chiar OK as zice. Dar astept cu nerabdare sa pui pozele alea -chiar vechi fiind (in fond pe undeva, chiar daca apertura e semnificativ mai mare, comportamentul la culoare, aberatii etc probabil ca e la fel...zic si eu).

Lama - tu ai facut ceva poze terestre cu mak-ul asta nou al tau? Daca da si ai timp te-as ruga mult de tot sa le postezi- mi-ar folosi tare mult. Multumesc