-----------------------------------
valy
14 Mar 2011 14:40


-----------------------------------
Evident e vorba de praf, dar nu poti stii ce altceva mai intra pe acolo.

Curatatul opticii e una, curatarea senzorului cred ca e o operatie mai sensibila.

.. penson ..
Adica pensula?

Problema cu pensula (din cate am vazut) e ca desi poate lua praful destul de simplu, il poate si lasa. Perisorii se incarca cu praf in timp. Si mi-e cam teama sa dau cu pensula pe senzor, sa nu se zgarie. Banui ca in cazul asta trebuie pensula speciala de senzor (antistatica, depozitare sigura).

Suflatul e ok, ca nu atingi senzorul, dar si pompita are limitarile ei, si trebuie sa fie destul de puternica. 

Din experienta mea cu DSLR, nici dupa doua curatari cu solutia servetel special + lichid special (vezi linkul de mai sus), nu scot toate petele. Nu-mi dau seama, dar in timp se cam fixeaza si cu greu le scot. Suflatul n-are niciun efect.
Am citit la basler: 
Clean Properly
Avoid cleaning the surface of the camera&#8217;s sensor if possible. If you must clean it, use a soft, lint
free cloth dampened with a small quantity of high quality window cleaner. Because electrostatic
discharge can damage the sensor, you must use a cloth that will not generate static during cleaning
(cotton is a good choice).