-----------------------------------
valy
20 Mar 2011 03:34


-----------------------------------
Episodul 2: colimarea

Aici deja am (avut) o problema asa ca daca procedez gresit poate se prinde cineva si ne scoate la lumina. Nu puteam aplica tehnicile de la newton asa ca la sugestia lui Octavian Stanescu am incercat sa potrivesc reflexia secundarei ata centrata in primara cat sa se si suprapuna peste discul secundarei. Evident ca ochiul imi joaca feste si nu pot aprecia in mod obiectiv daca secundara era centrata, plus ca nu puteam sta fix, tremuram cand priveam. Asa ca m-am scarpinat de 2-3 ori in cap si mi-a venit urmatoarea idee:
- desenez pe un slide niste cercuri concentrice (multe) si le pun pe tub
- cu el centrez secundara relativ la tub
- tot cu el urmaresc reflexiile multiple plus reflexiile cercurilor in primara vs. cercurile propriuzise
Astfel incerc sa centrez toare acele cercuri: cele din slide, reflexia lor in primara, secundara fata de cercuri, reflexia secundarei in primara fata de secundara. Pare complicat si chiar asa a si fost deoarece o prima problema era ca iar nu putea sta fix ca sa urmaresc toate aceste elemente. Si peste toate astea desenasem prea multe cercuri asa ca nu mai stiam care e cerc, care e reflexia in primara, care peste care se suprapune.
Asa ca iar m-am scarpinat in cap si am venit cu ideea #2:
- nu mai desenez atat de multe cercuri ci doar 3 (marcate cu rosu in poza), alegand din cele initiale doar pe cele dorite (restul am sters, noroc ca markerul s-a luat cu spirt): 
    - unul cam cat tubul ca sa centrez slideul fata de tub (1)
    - unul care sa inconjoare secundara ca sa centrez secundara fata de tub (3)
    - unul intre ele care sa ghideze primara fata de tub si secundara (2, cercul sa se suprapuna pe reflexia lui in primara)
- nu ma uit asa doar stand in fata ci am pus trepiedul foto cam la 2-3m in fata si pe el capacul cu gaurica (cel de colimare) prin care ma uit, asa totul e fix, reperele nu se mai misca

Aceasta etapa imi asigura ca secundara e centrata in tub, si e centrata si fata de primara. Insa asta nu asigura colimarea secundarei fata de ocular. Pentru asta, pur si siplu folosind capacelul cu gaura, am colimat secundara pana ce toate cercurile deveneau concentrice. Teoretic nu mai trebuia sa modific si primara ci doar secundara, dar probabil nici ocularul nu e centrat fata de primara sau fata de gaura din ea, posibil nici gaura din primara sa nu fie centrata perfect in parabola, sau focuserul e inclinat. In urmatoarele trei poze se vad capacelul, focuserul centrat pe gaura din primara si cercurile concentrice (reflexii concentrice...)