-----------------------------------
valy
20 Mar 2011 17:11


-----------------------------------
Episodul 4: aclimatizarea

Initial am avut newtonul, deci acelasi tub, aceeasi cantitate de sticla de racit. Imi ziceam "hmmm, aclimatizarea, ce o mai fi si asta, mofturi monser". Da doar ca asta era valabil la newton. In balcon, deschideam geamul, ma uitam, il inchidem la loc multumit de ce vazusem. Dupa ce am montat oglinzile de la cass am incercat acelasi lucru. Dezamagirea a venit instant. Imaginile erau soft, inutilizabile.
Asa ca singura sansa o reprezinta aclimatizarea indelungata, ajutata (as zice obligatoriu) de ventilatoare. Pana nu l-am scos pe terasa la aer si pana nu i-am pus un ventilator care sufla aer cam o ora, nu reuseam sa obtin imagini cat de cat utilizabile.
Deocamdata am refolosit suportul pt. filtrul solar ca sa pun un ventilator sa sufle prin gura tubului. Probabil in viitor o sa pun 1-2 ventilatoare mici pe placa din spate (cea care sustine focuserul) ca sa mearga tot timpul si sa raceasca secundara.
Sensibilitatea la aclimatizare este data de faptul ca lumina parcurge de 3 ori tubul, de fiecare data magnificata din ce in ce mai mult. De recomandat ar fi un tub cat mai scurt deci primara cat mai rapida, dar aici apar alte discutii si probleme.