-----------------------------------
Michael Peter
23 Mar 2011 20:32

montura AZ homemade cu buget 50 lei
-----------------------------------
Astazi - o zi superba.Ce sa fac eu intr-o zi asa frumoasa?Hai sa incerc sa fac o montura pentru tubul meu newtonian OTA 114/500 (fara montura,fara oculare chiar si fara coliere de prindere) primit in urma cu cateva zile.
Ma pun pe masina si trag o fuga la Brithouse(un fel de Praktiker din Timisoara).M-am invartit vreo 
20 min. prin magazin pana am gasit doua coliere cu cauciuc pe interior si diametru de 14cm (exact cat aveam eu nevoie). Aceste coliere le-am gasit la raionul tevaraie PVC.Arata  ca o lupa(fara lentila normal).Au sudata o piulita din care pleaca un surub ce se termina cu un holsurub cu diblu galben(vezi poze).
Aceste suruburi le-am folosit ca sa prind tubul de "furca". M-am apucat de treaba pe la ora 16'30 si am terminat pe la 18. Am folosit o bormasina, un set de burghie pt lemn si metal, un fierastrau manual de lemn si cateva chei fixe.Nu am nici macar o menghina, asa ca m-am chinuit un pic.

Asa ca, cu un minim de scule,intr-un timp destul de scurt si cu un buget de-a dreptul ridicol (aprox 50 lei ce i-am dat pe cele doua coliere, pe cateva chestii din metal din care am facut furca si niste suruburi cu saibe si piulite) am reusit sa fac o montura rudimentara. 
Sa stiti ca mare diferenta nu e fata de montura AZ1 ce am primit-o la refractar.Se misca destul de lin si e foarte stabila.Trepiedul e din lemn de brad, asa ca nu e greu.Nu am insistat sa finisez lemnul pentru ca am considerat ca nu e important. 

Normal ca nu o sa ramana asa,in cateva zile primesc un trepied de la un aparat de masuratori cadastru defect.Daca nu imi place cum o sa fie cu acel trepied o sa-mi cumpara o montura noua - poate un EQ2.