-----------------------------------
mecanoptix
24 Mar 2011 22:30


-----------------------------------
Probabil sunt eu mai tipicar si tind spre perfectionism insa aparatul a fost pastrat "binisor" iar mucegaiul ,desi raspandit in toate partile aparatului,afecta cam 25% din lumina microscopului(fiind prezent pe fetele multor prisme ce aduc lumina la cercurile gradate) si 2-3% pt. luneta.Majoritatea le-am curatat si e vizibil efectul insa mai sunt unele prisme ce au strat reflectorizant afectat (5-10%) si astfel apar imaginile diametral opuse (cele ce trebuiesc aduse in coincidenta)cu iluminare diferita sensibil si astfel la citirea si alinierea reperilor jumatatea de sus e cu 30-50% mai luminoasa si mai clara fata de jumatatea de jos.Acum caut o solutie de argintare dar sunt cam greu de gasit       K(OH) si Ag(NO)3  ,ca daca e protejata partea externa a peliculei, cea interna (utila)dureaza mai mult !Ma gandeam sa-l umplu cu azot si sa creez astfel un mediu antimucegai si antioxidare.
In ce priveste luneta,nu are tratament antireflex decat la ocular iar mucegaiul a fost inlaturat insa desi s-a lucrat cu delicatete ,din pacate nu am avut rabdarea sa astept sa procur niste solutii si am folosit spray de curatire a lentilelor OPTINETT si tampon de vata. Rezultatul a fost bun in privinta mucegaiului insa pe stratul de oglinda se vad niste urme fine de trecere a tamponului de vata (ca niste fine zgarieturi)ce se vad doar la o privire tangenta de aproape si nu par sa afecteze f. mult imaginea, considerand ca vizele nu sunt la fel ca cele de astronomie .Probabil ca exista solutie si pt. asta dar nu stiu cat costa o noua aluminizare si deci daca investitia e justificata pt. ca la varsta lui e cam de... vitrina si colectionarii apreciaza mai mult daca straluceste bronzul si vopseaua decat calitatile optice.Astept sugestii sau daca cineva detine mici cantitati de substante folosite la argintare (fara electroliza)...si eventual a folosit asa ceva si poate posta ceva indicatii....
Poze am pe undeva dar sunt cu rezolutie 8M si ocupa cam mult, trebuie sa le micsorez rez. ca sa poata fi puse aici 
Procentele date mai sus sunt apreciate "ochiometric" pt. a a forma o parere generala despre subiectul descris si sa nu creada cineva ca am aparatura de laborator pt. asa ceva!
Probabil era mai inspirata o curatire "chimica" poate cu ceva substante care sa dizolve chimic mucegaiul (ma gandeam la pastilele de deproteinizare a lentilelor de contact sau ceva de acest gen dar trebuie studiat sa nu atace si tratamentele sau aluminiu)insa vazand ca nu e oxidat aluminiul am crezut ca e protejat mai bine si rezista mecanic la o pensulare fina dar se pare ca ....upsss...nu era!
(Cat traieste omul invata! Cel ca mine - din greselile proprii, iar cei destepti din greselile altora!)