-----------------------------------
Marius Laza
25 Mar 2011 22:25

Mercur
-----------------------------------
Dupa ce a inceput inserarea, am privit prin binoclu (Yucon 10x50) spre vest, incercind sa observ planeta Mercur, aflata in urma cu doua zile, la elongatie estica. Cu usurinta am identificat o &#8220;stea stralucitoare&#8221; ce parea un posibil candidat. Am revenit dupa citeva minute si am incercat sa observ alte stele in zona. Deasupra &#8220;stelei candidat&#8221; am identificat mai multe stele din constelatia Berbecului, in total noua stele. Dupa care, am verificat si in Stelarium. Nu incapea nici o indoiala, era planeta Mercur. Avind o culoare galbuie, era ceva mai stralucitoare decit alfa din Berbec, desi se afla mai aproape de orizontul vestic, scaldat inca in crepusculul de seara. Am reusit sa o observ si cu ochiul liber.
Pentru mine, observarea planetei mercur este o premiera, fiind dealtfel singura planeta pe care nu am vazut-o pina astazi. 
Sper ca zilele ce urmeaza sa pot iesi la observatii pe dealul din apropiere si sa o pot privi si prin telescop, pentru a vedea discul planetei si forma de secera pe care aceasta o are in aceasta perioada.